• Slider SIGG 2018 1
  • bannerICC2
  • bannersocial
  • bannerbusiness
  • bannereducation
  • banneradmin

PEMBELAJARAN PENDIDIKAN ISLAM MENERUSI PERMAINAN TINGKAT KREATIVITI PELAJAR

web1

UUM ONLINE:Bagi meningkatkan kreativiti pelajar dalam kelas, Dr Mardzelah Makhsin dari Pusat Pengajian Pendidikan dan Bahasa Moden (SEML) telah menghasilkan 11 produk inovasi pembelajaran menerusi permainan, khusus untuk subjek Pendidikan Islam.

Menurutnya, produk tersebut telah dibangunkan dengan kerjasama pelajar dari Sekolah Rendah Islam 1, Kangar, Perlis; pensyarah Kolej Matrikulasi Johor dan guru Pendidikan Islam di Kelantan dan juga Kedah.

Daripada 11 produk itu, tiga daripadanya iaitu Smart UPKK A+, DamNeeds dan Monopoli Solat berjaya merangkul pingat emas, manakala tiga lagi menerima pingat perak dan lima pingat gangsa pada Sintok Games and Gamification Challenge 2017 (SIGGC) anjuran Pusat Inovasi dan Komersial UUM, baru-baru ini.

Dr Mardzelah berkata, projek Smart UPKK A+ yang dihasilkan bersama pelajar Sekolah Rendah Islam 1 itu bukan sahaja berjaya merangkul pingat emas, malah Anugerah Khas juga walaupun kos membangunkan produk itu hanya RM300 dan dihasilkan pada September lalu.

"Produk ini dapat membantu pengajaran dan pembelajaran Kelas Agama dan Fardhu Ain (KAFA), seterusnya meningkatkan kecemerlangan dalam Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK).

"Sijil UPKK ini penting kerana ia memberi nilai tambah kepada pelajar dalam pemilihan kemasukan ke sekolah aliran agama khususnya sekolah integrasi Tahfiz dan Sains seperti MRSM Ulul Albab, Sekolah Menengah IMTIAZ dan Sekolah Menengah Kebangsaan Agama," katanya.

Tambah beliau lagi, hasil inovasi produk Smart UPKK A+ itu akan dikomersilkan bagi membantu pelajar menguasai ilmu agama dan fardhu ain dengan lebih mudah dan menyeronokkan secara berkumpulan supaya sesi pembelajaran lebih efektif.

Katanya, penghasilkan produk inovasi tersebut selaras dengan saranan Perdana Menteri dalam Pembentangan Bajet 2018 lalu yang menekankan aspek kreativiti dan inovasi dalam pembelajaran abad ke-21.

Ujar Dr Mardzelah, kreativiti dan inovasi tidak boleh diajar tetapi ia boleh diterap secara tidak langsung melalui aktiviti pengajaran dan pembelajaran khususnya bagi subjek Pendidikan Islam dengan menggunakan pendekatan pengajaran yang berpusatkan kepada pelajar.

sumber: UKK

Event Calendar

Online Services


stafmail1myuum1searchpeople1servicedesk1

onlinepayment1mybox1mylab1umis1

learningzone1onlineiso1onlinestatistic1webopac1

Information for...


infostaffinfostudentinfovisitor

Locate Us

          map

Get In Touch

2015 annual civil icon

 Innovation & Commercialization Centre,
 Universiti Utara Malaysia,
 06010 Sintok, Kedah, Malaysia.

phone icon  +(6)04-928 8751
fax icon  +(6)04-928 8752
email  inovasi@uum.edu.my